Mijnheer de voorzitter, collega's, de goedkeuring door de Europese trojka - het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad - van de nieuwe regelgeving 'Two Pack', is uiteraard geen verrassing.

De regels hebben vooral onmiddellijke gevolgen op het praktische vlak. De regering zal aan de Europese Commissie sneller gedetailleerde gegevens moeten mededelen. De regering zal de begrotingsopmaak dus tijdig starten, om de documenten tegen 15 oktober bij de Europese Commissie te kunnen indienen. Ook de Gewesten en de Gemeenschappen zullen het nodige moeten doen, om de informatie tijdig aan de Europese Commissie te bezorgen.

De regering heeft het akkoord van de trojka niet afgewacht, om zich al voor te bereiden. De minister van Begroting heeft reeds een voorstel voor de organisatie van de begrotingswerkzaamheden op tafel gelegd, zodat de Europese verplichtingen kunnen worden gerespecteerd.

Collega's, over het begrotingstraject kan ik het volgende meegeven.

Het vorige stabiliteitsprogramma werd in april 2012 ingediend. Het beoogde traject was gebaseerd op de toenmalige economische groeiprognoses. U weet echter dat de economische situatie snel kan veranderen.

Zoals elk jaar zal België eind april 2013 de geactualiseerde versie van zijn stabiliteitsprogramma bij de Europese Commissie indienen. Tegen die datum beschikken wij niet alleen over de wintervooruitzichten van de Europese Commissie, maar ook over de meerjarenprognoses van het Planbureau en over het advies van de Hoge Raad van Financiën. Op basis van die verschillende elementen en de Europese regels zal de regering natuurlijk het nieuwe programma vastleggen.

Voor 2013 heeft het Planbureau tot nu toe zijn groeivooruitzichten bijgesteld, met name van 0,7 % naar 0,2 %. De regering wacht momenteel op de geactualiseerde versie van de budgettaire ramingen van het monitoringcomité. Daarna zal zij vanaf 1 maart 2013 tot de begrotingscontrole overgaan.

distribué par